Bacillus cereus jest coraz częstszą przyczyną zatruć pokarmowych. Bacillus cereus to Gram-dodatnia laseczka, zdolna do wytwarzania form przetrwalnych, dzięki którym może rozwijać się zarówno w niskich i wysokich temperaturach. Naturalnym miejscem bytowania tych bakterii jest gleba i to stamtąd mogą trafić jako zanieczyszczenie pierwotne lub wtórne na surowce roślinne, bądź zwierzęce wykorzystywane do produkcji żywności….

Badanie wody do Sanepidu Nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi dotstarczanej przez wodociągi w Polsce pełni Państwowa Inspekcja Sanitarna. Jakość wody kontrolowana jest w sposób ciągły zgodnie z opracowanym harmonogramem na cały rok. Analizy wody w ramach takiego monitoringu wykonywane są w laboratoriach Sanepidu a w przypadku braku laboratorium w strukturze lokalnej…

  Rejestacja kosmetyków Rejestracja kosmetyków na rynek Unii Europejskiej regulowana jest przez Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1223/2009/WE z dnia 30 listopada 2009 r. dotyczące produktów kosmetycznych obowiązujące od 11 lipca 2013 roku. Rozporządzenie zastąpiło przepisy Ustawy o kosmetykach (Dz.U.2001 nr 72 poz. 473 ze zm.) i dyrektywy Rady 76/768/EWG ze zm. Rozporządzenie zawiera…

Badanie żywności jest najbardziej podstawowym elementem zapewnienia jakości w produkcji artykułów spożywczych. Producent powinien zapewnić bezpieczeństwo żywności przeznaczonej do spożycia przez cały okres jej obecności na rynku tj. od momentu wyprodukowania do momentu nabycia przez konsumenta, bez narażania konsumenta na niebezpieczeństwa wynikające z pogorszenia jakości mikrobiologicznej i fizykochemicznej produktu w okresie jego przydatności do spożycia….

Ogólnopolskie Biuro Obsługi Klienta       22 379 25 20