Badanie żywności jest najbardziej podstawowym elementem zapewnienia jakości w produkcji artykułów spożywczych. Producent powinien zapewnić bezpieczeństwo żywności przeznaczonej do spożycia przez cały okres jej obecności na rynku tj. od momentu wyprodukowania do momentu nabycia przez konsumenta, bez narażania konsumenta na niebezpieczeństwa wynikające z pogorszenia jakości mikrobiologicznej i fizykochemicznej produktu w okresie jego przydatności do spożycia….

W kwietniu 2015 r. Ministerstwo Zdrowia przygotowało projekt nowego Rozporządzenia w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać woda w pływalniach. Przepisy krajowe nie określają w chwili obecnej żadnych kryteriów dla tego typu obiektów. Projektowane Rozporządzenie stanowi realizację upoważnienia zawartego w art. 11 Ustawy z 18 sierpnia 2011r o bezpieczeństwie osób przebywających na obszarach wodnych, zawierającego delegację…

Ministerstwo Zdrowia opracowało projekt nowego Rozporządzenia o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Rozporządzenie ma zastąpić obowiązujące przepisy z 2010r. W stosunku do wersji pierwotnej z 2007r projekt doprecyzowuje m.in. zwiększenie monitoringu organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej nad jakością wody. Informacje o pogorszeniu jakości wody przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne są obowiązane przekazywać w terminie nie dłuższym niż…

Badanie wody ze studni jest pierwszym krokiem w doborze technologii uzdatniania wody. Wynik badania determinuje każdy kolejny etap realizacji stacji uzdatniania wody. Studnie przydomowe Przydomowe ujęcia wody przeżywają w ostatnich latach swój renesans. Co raz więcej nowobudowanych domów jednorodzinnych wyposażonych jest we własną studnię nawet w sytuacji gdy od samego początku mają dostęp do wodociągu…

Ogólnopolskie Biuro Obsługi Klienta       22 379 25 20