Oznaczanie wartości energetycznej
Wartość energetyczna to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).
Oznaczanie wartości energetycznej
Z dniem 13 grudnia 2016 zaczyna obowiązywać rozporządzenie UE 1169/2011 w sprawie dostarczania informacji o żywności. Zgodnie z nowymi wymaganiami producent musi określić i zadeklarować podstawowe parametry swojego produktu w tym:
- Wartość energetyczna
- ilość tłuszczu,
- zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych,
- zawartość węglowodanów i cukrów,
- zawartość białka
- zawartość soli.
Jedna kilokaloria żywieniowa (1 kcal lub 1000 kalorii) to ilość dostępnej przez trawienie pożywienia energii (ciepła), jaka podniesie temperaturę jednego kilograma wody o jeden stopień Celsjusza.
W sprawie oferty badań wartości odżywczej oraz GDA prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Klienta pod numerem tel: 22 379 25 20 lub biuro@ekolabos.pl